untitled-1

Zašto je bitno da radite posao koji volite?

Istraživanja su potvrdila ono što već znamo – radite posao koji volite i bićete ispunjeniji. Najzadovoljniji ljudi rade posao koji vole i srećniji su, ispunjeniji od onih koji zarađuju mnogo više novca, imaju viši standard u životu, a bave se poslom koji ne vole, u kome moraju da se odriču svojih načela, zanemaruju svoje vrednosti zbog zarade.

Novac nije jedina satisfakcija, potrebno je da se osećaš dobro, da ono što radiš ima svrhu, da si koristan član društva, da svojim radom doprinosiš opštem smislu, a ne obesmišljavanju života. Uopšte nije važno koji je to posao, važno je samo da se zbog njega osećaš dobro. Bez obzira čime se bavio, svako može da se oseća ostvareno i angažovano u svom poslu ili zaglavljeno i izgubljeno. Pošto možda najveći deo vremena u danu provodimo na poslu veoma je važno kakvom smo energijom i osećanjima prožeti, jer to se reflektuje ne samo na ostatak dana već i ostale segmente života. Smisao koji pronalazimo u poslu je usmeravanje životne energije tako da izrazimo kreativnost i autentičnost, da se otvorimo prema dostignućima, učimo i napredujemo, ali ako ne pronalazimo uživanje u onome što radimo nedostaje nam smisao, a i samopoštovanje. 

Ako te posao iscrpljuje i osećaš nedostatak smisla, a nezadovoljstvo truje čitav tvoj život, neophodno je da se setiš onoga u čemu si dobar, šta te zaokuplja, angažuje, za  šta imaš dara. To je obično ono što te je zanimalo u detinjstvu, odrastajući u zrelu i odgovornu osobu. Bavljenje nečim što voliš odraziće se na kvalitet tvog života, na tvoje odnose sa ljudima i emotivne odnose, podići će samopoštovanje, samopouzdanje i zadovoljstvo i smisao će se vratiti u tvoj život.

Nemojte da radite ono što volite, već ono što jeste.

Radite posao koji volite bez obzira na sve, jer volite to, a ne zato što ste plaćeni. Raditi i biti vrednovan u životu je veoma važno. I u dobru i u zlu, ljude vrednujemo novcem i ljubav vrednujemo u vezama – zaradite i stvorite ih! Kada razmislimo malo bolje, zagrebemo dublje ispod površine i budemo potpuno iskreni prema sebi, uvidećemo da je glavni uzrok svih naših problema, nezadovoljstava, frustracija, naša nesjedinjenost tj. razdvojenost sa samim sobom, iskrivljena slika koju imamo o sebi odnosno to što nismo ono što stvarno jesmo

Tvoja jedina prilika za ispunjen život je ta da budeš uistinu ono što jesi – šta god da si. Svaki čovek ima poziv da bude neko, no mora jasno razumeti da kako  bi ispunio svoj poziv  može biti samo jedna osoba – on sam. Budite odlučni i verni onome što jeste. Sve se svodi na nas, vremenom nikog neće biti briga šta radimo u svom životu. Nije važno uopšte koga ćeš razočarati, ako razočaraš samog sebe. Ako to uradiš, nema sreće, zadovoljstva i uspeha. Zašto svi moramo biti ono što stvarno jesmo i raditi ono što volimo? Ako ispoljimo ono što je u nama, spasićemo se. Ako ne ispoljimo ono što je u nama, uništiće nas ono što ostane neispoljeno.

Smisao života nije da živimo večno, već da napravimo nešto što će živeti večno, a to možemo jedino ljubavlju! Hrabro ispolji sebe, daruj ovom svetu neprocenjiv dar. Tako ćeš spasiti sebe i ulepšati živote drugih!

Budi hodajući san za ispunjen dan!

Izvor: YouthNow magazin

Comments are closed.