razgovor-za-posao

Kako se obući za razgovor za posao?

Prvi utisak koji ostavite na poslodavca je ključan, kako ponašanjem i komunikacijom, tako i onim šta ćete obući za posao. Poslali ste svoj CV, on je poslodavcu privukao pažnju, i sada sledi razgovor nakog kojeg će biti odlučeno jeste li dobili posao ili ne. Pre svega je važno upoznati se sa pitanjima koje će poslodavac postaviti, i pripremiti odgovore na njih. Međutim, pored onoga što ćete reći o sebi na razgovoru, osoba koja vodi intervju obraća pažnju i na celokupan utisak koji ostavljate. Iako se uvek pozivamo na čuvenu poslovicu: „Odelo ne čini čoveka“ u nekim situacijama je i te kako bitno šta ćete obući.

Pre svega je najbitnije upoznati se sa dres kodom kompanije, što će nas rešiti dileme u kolikoj meri treba da budemo formalni. Odluka o tome šta ćete obući na razgovoru za posao zavisi i od tipa kompanije i posla kojim ćete se baviti. Ukoliko je u pitanju mala kompanija u kojoj vlada opuštena atmosfera i dres kod će biti opušten, ali ako je u pitanju velika firma postoje i VELIKE šanse da ćete morati formalno da se oblačite.

Ukoliko ste muškarac najprikladnije je da obučete pantalone i sako, i u zavisnosti od godišnjeg doba svoj izgled dopunite džemperom ili košuljom. Nezaobilazni detalj jeste kravata neupadljivih boja i jednostavnog dezena. Cipele birajte u skladu sa celom kombinacijom, te bi one trebalo biti crne, sive ili braon boje. Ukoliko nemate odelo ili niste u prilici da ga kupite, pozajmljivanje tuđeg odela nije pravi izbor. U tom slučaju pokušajte da nađete što bolju kombinaciju sa odećom kojom raspolažete. Nokti moraju biti uredni, bez nakita ili sa jednim neupadljivim komadom nakita. Ono što muškarci često rade a potpuno je pogrešno – bez velike količine parfema i afteršejva.

Dame obično imaju više problema. Ne previše seksi i ne previše kežual. Ono što se preporučuje jeste košulja i takozvane poslovne pantalone i suknja. Šta znači poslovna suknja? Ona ne izlazi iz mode zahvaljujući minimalističkom dizajnu, strukirana i do kolena. Ukoliko obučete suknju, poželjno je da imate tanke najlon čarape u boji kože. Ako ste ljubitelj aksesoara možete ubaciti maramu ili ešarpu ili malu količinu nakita.  Što se tiče cipela, one bi trebalo biti zatvorene, neutralnih boja i nikako sa visokom štiklom. Nakit ne sme biti napadan, dakle, malo šminke i mala količina parfema. Frizuru možete urediti onako kako volite ali tako da kosa ne prekriva lice.

Ukoliko je dres kod u firmi kežual, muškarci mogu obući belu košulju bez kravate i pantalone boje kože, a dame mogu nositi neki džemper i/ili košulju različitih boja. Ako niste sigurni da li ćete se obući previše opušteno, uvek se obucite za nijansu formalnije od prosečnog zaposlenog u toj firmi: ako je dres kod u firmi kežual, vi se obucite biznis kežual, odnosno, ako je dres kod biznis kežual vi se obucite formalno – odelo i kravata.

Šta nikako ne nositi na razgovoru za posao?

  • Žvaku
  • Pirsing je poželjno skinuti (najprikladnije je nositi samo naušnice)
  • Ukoliko imate vidljivu tetovažu preporučljivo je da je prekrijete, neko je može smatrati prenapadnom
  • Nemojte unositi hranu ili piće

Šta je preporučljivo?

  • Nosite sat jer tako odajete utisak da ste osoba kojja drži do tačnog vremena
  • Vodite računa o higijeni (čista kosa, uredni nokti, ispeglano i čisto odelo)
  • Pre ulaska u zgradu gde će se održati intervju uzmite bombonu za svež dah
  • Ponesite papirne maramice za svaki slučaj
  • Nemojte pušiti cigarete pre intervjua

Razgovor za posao može biti prilično stresan, ali ako se dobro pripremite i prikladno obučete odavaćete utisak samouverene osobe i šanse da NE dobijete posao su minimalne. Srećno!

Izvor: YouthNow magazin

Comments are closed.