Održan jubilarni 10. Belgrade Youth Fair – najveći karijerni događaj u regionu i to sa rekordnom posećenošću!

Deseti po redu Belgrade Youth Fair održan je 18. i 19. aprila 2024. i okupio je gotovo 6000 mladih iz svih delova Srbije i najveće poslodavce u zemlji. Događaj je ove godine održan posle duže pauze u potpuno uživo formatu, sa velikom konferencijom i sajamskim delom u Cineplexx Ušće šoping centar. Događaj je uspešno povezao brojne kompanije sa mladima kroz razne aktivnosti kao što su veliki sajam praksi/poslova, simulacije razgovora za posao, profesionalno CV fotografisanje, brojna predavanja, radionice, CV klinika i kviz znanja o poslodavcima.

Youth Fair predstavlja najveći karijerni događaj i jedan je od najvećih projekata za mlade u regionu, koji je već godinama najznačajniji događaj karijernog tipa u ovom delu Evrope na kome svake godine učestvuje više hiljada studenata i diplomaca iz cele Srbije i regiona u želji da se upoznaju sa najboljim poslodavcima i učine pravi korak u svojoj karijeri.

Gotovo 6000 hiljada mladih su bili u prilici da dobiju korisne karijerne savete putem predstavljanja rada kompanija, direktnim kontaktom sa njihovim predstavnicima putem njihovih štandova, simulacija intervjua za posao, kao i kroz radionice, panel-diskusije i predavanja na konferencijskom delu događaja.

Poslodavci koji su ove godine učestvovali na događaju su bili: IKEA, Nestlé, NCR VOYIX, Banca Intesa, NCR ATLEOS, Japan Tobacco International, NELT, Bambi, Nescafé, Heineken, TPA Grupa, Lidl, PwC, Milšped, SBU centar, Brose, Generali osiguranje, Halkbank, UniCredit banka, Merkator S, AdmiralBet, MeiTa, Rapsody.

Za sve prisutne je bilo organizovano Profesionalno fotografisanje za CV by Nescafé 3u1 kako bi upotpunili svoje poslovne biografije, što je veliki broj mladih i iskoristilo. Takođe, svi učesnici su imali mogućnosti i da učestvuju u velikom kvizu znanja o poslodavcima, a najboljih 30 su dobili veliki poklon paket od kompanija učesnica.

Jako smo zahvalni svim našim partnerima, pre svega našem domaćinima Ušće Šoping Centru i Cineplexx-u, ali i zvaničnoj kafi događaja Nescafé 3u1 i zvaničnom piću događaja – Pepsi uz ceo portfolio od Knjaz Miloš.

Takođe, hvala i velikom broju medija koji su ispratili Youth Fair i prisustvovali samom događaju, gde smo dostigli 9 TV priloga, gostovanja u jutarnjim programima i dnevnicima, 2 radio priloga i 27 objava u internet medijima. Posebna zahvalnost za – RTS 1, Pink, Blic, Kurir TV, Studio B, Una televizija, BizLife, Telegraf,  i dr.

Panel diskusije održane u okviru prvog dana sajma privukle su veliko interesovanje, upravo iz razloga što su mladi zainteresovani za konstantno usavršavanje po pitanju tema predstavljenih na panelima:

Prva panel diskusija – Onboarding – Prvi dan na poslu

U okviru panel diskusije koju je vodila moderatorka Danijela Pankas Pandurov, Employee Experience Team Manager iz Erste banke, učestvovali su Ana Lazarević, Global Onboarding Leader iz kompanije NCR Voyix, Milja Bogunović, Training and Development HR Partner iz Banca Intese i Jelena Vesić, Human Resources Generalist iz kompanije TPA Group.

Tema ovog panela odnosila se na prvi dan na poslu, gde je detaljno raspravljano o načinima upoznavanja zaposlenog sa kompanijom, njenom kulturom i načinom rada, u cilju što bržeg i lakšeg integrisanja novih zaposlenih u rad kompanije.

Putem inovacija, ka transformacionoj kulturi by Banca Intesa

Konferencijski deo Belgrade Youth Fair-a obeležila su predavanja, a prva kompanija koja se predstavila svima koji su pratili ovaj događaj bila je Banca Intesa. Ovo predavanje je vodio Nikola Mladenović, menadžer za upravljanje promenama, kao i njegove kolege Ksenija Milanov i Enis Rušiti. Tema predavanja bila je „Putem inovacija, ka transformacionoj kulturi”, a govornici su mladima predstavili važnost inovacija i uloge koju one imaju u kreiranju kulture organizacije.

 

 

 

 

Druga panel diskusija – Saveti direktora za mlade talente

belgrade youth fair

Drugi panel je vodila Nina Čaprić, Global External Affairs Manager iz kompanije NCR Voyix sa svojim panelistima – Nikola Stamenić, direktor u sektoru za Reviziju iz kompanije PwC, Strahinja Bogdanović, HR direktor  Heinekena, Darko Lukić, izvršni potpredsednik Nelt Grupe i Slađana Martinović, Acting Talent Manager iz IKEA South East Europe. Direktori ovih kompanija rado su podelili svoje iskustvo i pružili savete značajne za buduće karijere mladih talenata.

Vrednosti kao polazna tačka pri zapošljavanju by IKEA

belgrade youth fair

Sledeće predavanje na temu „Vrednosti kao polazna tačka pri zapošljavanju” održali su Ana Damnjanović, Josip Sedlar i Tatjana Mijović. Govornici su podelili svoje iskustvo rada u IKEI, zašto oni rade tamo i kako su započeli svoj karijerni put u toj kompaniji. Takođe, mladi su imali priliku da čuju koje sve to vrednosti ova kompanija neguje, uz detaljan prikaz procesa zapošljavanja.

LinkedIn profil – od Klarka Kenta do Supermena by NCR Atleos

belgrade youth fair

 

 

Nemanja Stojšić, Serbia University Hiring Leader iz kompanije NCR Atleos je na trećem predavanju detaljno i slikovito govorio na temu LinkedIn profila i podelio savete o tome kako unaprediti isti. Mladi su imali priliku da saznaju kako kreirati što bolji profil na ovoj mreži, kao i koje su to najčešće greške koje pravimo prilikom kreiranja profila, i kako ih vešto izbeći.

 

Treća panel diskusija – Wellbeing

belgrade youth fair

Treći panel na kome je diskutovano o Wellbeing-u vodila je Dajana Đokić, a njeni sagovornici bili su Nemanja Milović, Fitnes edukator i Stefan Nevistić, Profesor sporta i Pobednik Survivor 2022.

Panelisti su govorili o značaju wellbeing-a, opštem zdravlju svih nas, ali i načinima za svakodnevno poboljšanje našeg, pre svega fizičkog, a onda i mentalnog zdravlja.

Četvrta panel diskusija – Kako izabrati karijeru posle fakulteta? Kako do prvog posla iz ugla uspešnih talenata iz kompanija

belgrade youth fair

Odabir karijere nakon završetka fakulteta predstavlja ključni korak u životu svakog mladog profesionalca, te je četvrti panel obuhvatao razgovore između Marije Gojkovic, HR Associate iz Halkbanke, Bogdana Novakovića, Head Of Corporate Commercial Development Team iz kompanije Nestle, Anje Vejnović, Group Brand Manager iz kompanije BAMBI, Jelene Izbeničanin, Head of Recruitment and Selection Department iz Mercatora i Dušana Bera, Employee Relations Consultant iz Lidla.

Panelisti su razgovarali o svom iskustvu nakon fakulteta, odabiru karijere i izazovima i promenama koje su bile svakodnevne u njihovom profesionalnom razvoju

Learn How Global Companies Do Business by NCR Voyix

belgrade youth fair

 

Na sledećem predavanju govorili su predstavnici iz kompanije NCR Voyix, Bojana Glavinić Vasiljević, Executive Director Human Resources i Miloš Antonić, Talent Acquisition Leader. Predavanje je održano na temu „Learn How Global Companies Do Business“ gde je detaljno objašnjeno kako globalne kompanije organizuju svoje poslovanje.

 

 

 

 

Peta panel diskusija – Tajne savršenog CV-ja i karijerni saveti

belgrade youth fair

Peti panel drugog dana BYF konferencije je vodio moderator Nikola Grozdanić, HR Business Partner iz kompanije PwC, sa svojim govornicima – Bojana Nedeljković, Recruiter iz kompanije Brose, Nemanja Stojšić, Serbia University Hiring Leader iz NCR Atleos i Tamara Obradovic, People & Culture Business Partner Adriatica u JTI.

Govornici su mladim talentima pružili značajne karijerne savete, i potrudili se da im otkriju tajne savršenog CV-a i da li je takav CV uopšte moguće kreirati.

Privlačenje i razvoj talenata u internacionalnom okruženju by Nestle

 

Poslednje predavanje na temu „Privlačenje i razvoj talenata u internacionalnom okruženju“ održala je Tijana Bošnjak, SEM Head of Talent iz kompanije Nestle. Ona je predstavila prednosti i izazove rada u jednoj internacionalnoj kompaniji, a učesnici su imali priliku i da čuju nešto više o programima praksi i mogućnostima zaposlenja koje ova kompanija nudi.

 

 

 

 

Šesta panel diskusija – Karijere budućnosti. Primeri uspešnih modernih karijera

belgrade youth fair

Poslednji panel drugog dana BYF konferencije je vodila moderatorka Sara Jovanović iz Represent Communications, sa svojim govornicima – Lea Stanković, Vladimir Veselin Zvekić, poznatiji kao Veseleen i Anđelija Raičević.

Kako su danas su društvene mreže popularan način za početak karijere, upravo ovi panelisti su podelili svoje početke u ovoj novoj oblasti koja pre 10 godina nije ni postojala. Oni su istakli da iako karijera influensera može delovati glamurozno i uzbudljivo, uspeh zahteva posvećenost, doslednost i kontinuirani rad na izgradnji odnosa sa publikom. Transparentnost, autentičnost i integritet su ključni u održavanju poverenja publike i dugoročnom uspehu u svetu influensera.

 

Zaključci sa konferencije

Konferencijski deo sajma omogućio je mladim talentima da se povežu sa uspešnim pojedincima i kompanijama, i steknu nova teorijska saznanja i praktične veštine u sferama interesovanja. Izdvojili smo deo zaključaka sa ovogodišnjeg, jubilarnog 10. Youth Fair-a:

 • Radoznalost i želja za učenjem se ogledaju i u 70-20-10 modelu koji smatra da je 70% učenje iz posla (učenje iz prakse; learning by doing), 20% je učenje od drugih, a 10% je učenje tokom treninga.
 • Karijera može da ide i u horizontalnom i u vertikalnom pravcu. Svaka promena i napredak su praćeni zalaganjem i rezultat su osluškivanja sebe i sticanja svesti o sebi i tome šta je naš put.
 • Svest o sebi je i bitna komponenta tranzicije u novu kompaniju, tim ili poziciju. Za tranziciju je bitno da: 1) znamo ko smo i imamo jasnu sliku o sebi; 2) shvatimo gde treba da budemo kako bismo mogli da mapiramo svoju tranziciju i njene elemente; 3) zajedno sa menadžerom napravimo akcioni plan o načinu sticanja kompetenci koje će nas dovesti do cilja.
 • Karijera je maraton, a ne sprint. Bitno je da imamo dugoročne aspiracije kako bismo znali koje su nam veštine, iskustva i znanja potrebni kako bismo ih ostvarili.
 • U redu je menjati ciljeve tokom svog karijernog puta, ali čovek ne treba dugo da luta. Takođe je u redu pogrešiti, ali čovek treba da uči iz svake svoje greške kako je ne bi ponovio.
 • Svako treba da ima svest o tome da je sam odgovoran za razgovore koje želi da ima i treba da teži tome da ti razgovori budu konstuktivni.
 • Liderstvo je bitan zanat odnosno nauka za koju je važno biti posvećen i istajan u primeni postojećih postulata.
 • Mentorstvo nikada ne prestaje i potreba za mentorom se nikada ne završava, mada je izazovnije ljudima na seniornim pozicijama da pronađu pravog mentora. Za odnos mentora i mentija je bitno da postoji hemija.
 • Svako od nas može biti mentor čak i u nekim svakodnevnim situacijama (na primer: savetovanje mlađih od sebe koji fakultet da upišu).
 • Svi imamo predrasude i zato je izuzetno bitno da ih što pre postanemo svesni kako bismo mogli da sprečimo negativna ponašanja koja te prerasude mogu da izazovu.
 • Interakcija među svim zaposlenima, nezavisno od senioriteta, treba da bude deo DNK svake kompanije i kulture koju neguje.
 • Preporučena literatura za čitanje: “The First 90 Days”; “Winning From Within”.

 

Sledeće godine 11. Belgrade Youth Fair!

Jubilarni, 10. po redu Youth Fair je uspešno završen, a mi se vidimo sledeće godine, na još većem, 11. Belgrade Youth Fair-u!

Pozivamo vas da pratite @belgrade_youth_fair na Instagramu i ostanete u toku sa svim novim oglasima za poslove i prakse, kao i da pratite korisne savete i vesti iz sveta zapošljavanja.

Takođe, organizator vas ohrabruje da ako do sada niste svoj CV pošaljete na www.youthfair.rs koji će biti na raspolaganju poslodavcima do sledećeg BYF koji je već u pripremi za sledeću godinu.

Izvor: www.youthfair.rs

 

 

 

Comments are closed.